Met ingang van 01-01-2019 is de Wet WIEG in werking getreden en zal de wet WAB met ingang van 01-01-2020 in werking treden.
Het kabinet heeft het geboorteverlof (ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof en partnerverlof genoemd) voor partners die in loondienst werken uitgebreid in twee etappes:
Geboorteverlof vanaf 01-01-2019
Partners hebben het recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen maar moet dit doen binnen 4 weken na de geboorte.
Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020
Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners tot maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen als hun kind geboren wordt. Zij krijgen dan een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van hun dagloon tot maximaal 70% van het maximum dagloon. De werknemer moet deze verlofweken in hele weken opnemen (tenzij met de werkgever anders wordt afgesproken) binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is dat een werknemer eerst het geboorteverlof opneemt.
Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De wetgever wil de vaste contracten minder vast maken en de flexibele contracten minder flexibel. De WAB gaat vanaf 1 januari 2020 gelden. Dit betekent dat het ontslagrecht en ook andere delen van het arbeidsrecht wéér gaan veranderen. De wet omvat een aantal wijzigingen die nu in de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) staan. De belangrijkste te verwachten wijzigingen voor u zullen zijn:
Ketenregeling: werknemers krijgen na 3 jaar recht op een vast contract (nu is dit 2 jaar).
Transitievergoeding: een werknemer krijgt vanaf indiensttreding recht op een transitievergoeding (nu is dit nog vanaf het 2de jaar na indiensttreding). De hoogte van de transitievergoeding wordt verlaagd. Bent u een kleine werkgever, dan krijgt u compensatie voor transitievergoedingen als u uw bedrijf beëindigt i.v.m. ziekte of met pensioen gaat.
Ontslaggrond: de werkgever kan een ontbindingsverzoek bij de rechter indienen vanwege verschillende ontslaggronden (i-grond). Nu kan dit maar met één ontslaggrond. Een rechter kan bij deze cumulatiegrond bepalen dat de werknemer een extra vergoeding ontvangt bovenop de transitievergoeding.
Nulurencontract of min-max contract: een werknemer met een nulurencontract of min-max contract is alleen verplicht gehoor te geven aan een oproep als hij minimaal 4 dagen van tevoren opgeroepen is. Na een contractperiode van 12 maanden bent u verplicht om de oproepkracht een contract te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in dat jaar heeft gewerkt.
Rechten Payrollwerknemers: zij krijgen dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers die direct in dienst zijn bij de werkgever.
Verschil in WW-premie: werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen voor werknemers met een flexibel contract, dan voor werknemers met een vast contract.
Er geldt geen overgangsrecht. Hierdoor gaat de nieuwe ketenregeling direct gelden voor alle tijdelijke arbeidscontracten die na inwerkingtreding van de WAB eindigen. Werkgevers doen er goed aan om nu alvast bij tijdelijke contracten rekening te houden met de langere keten vanaf 1 januari 2020. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijke contracten na die datum te laten eindigen.
Wilt u meer informatie over bovenstaande of heeft u andere vragen op het gebied van HRM? Neem dan contact op met onze HRM-specialist Dianne van Dulmen via mail: dianne.van.dulmen@accoris.com of telefoonnummer +31 (0)646 23 09 92.