Ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties komen helaas voor bij organisaties.
Het is belangrijk én verplicht om als organisatie een goed beleid hieromtrent te hebben en medewerkers te ondersteunen die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen en/of integriteitsschendingen. Een vertrouwenspersoon is de aangewezen persoon om deze ondersteuning te bieden.
Ongewenste omgangsvormen
In de Arbowet zijn ongewenste omgangsvormen opgenomen onder psychosociale arbeidsbelasting.
Onder ongewenste omgangsvormen valt alles in de omgang en communicatie wat als ongewenst en/of kwetsend wordt ervaren en tot doel of gevolg heeft dat de medewerker zich niet langer veilig voelt op de werkplek. Dit kan gaan over (seksuele) intimidatie, pesten, agressie, geweld en discriminatie.
Integriteitsschendingen
Als het gaat om integriteitsschendingen dan is hiervoor de Wet Huis voor Klokkenluiders. Deze wet verplicht werkgevers met ten minste 50 medewerkers tot het vaststellen van een procedure voor het omgaan met het melden van een vermoeden van een misstand. Ook moeten medewerkers, die in vertrouwen over het eventueel doen van een melding willen spreken, terecht kunnen bij een adviseur met geheimhoudingsplicht. De vertrouwenspersoon integriteit is zo’n adviseur.
Integriteitsschendingen en (vermoedens van) misstanden zijn onder meer:
Het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit kan voor uw organisatie van grote toegevoegde waarde zijn, onder andere vanwege de onafhankelijke positie en expertise.
Een vertrouwenspersoon van Accoris® kan u ondersteunen bij:
Onze vertrouwenspersoon is gecertificeerd vertrouwenspersoon voor zowel ongewenste omgangsvormen als integriteit en aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.
Wilt u meer informatie ontvangen?
Neem voor meer informatie contact op met onze consultant Dianne van Dulmen.